Miód sekcyjny

Miód sekcyjny to po prostu miód bezpośrednio w plastrze. Normalnie, w procesie pozyskiwania miodu najpierw delikatnie ścinamy „wieczka” komórek, a później odwirowujemy dojrzały miód z plastrów w specjalnej wirówce (miodarce). Następnie spędza on trochę czasu w odstojniku i w końcu trafia do słoików.

W procesie opisanym powyżej miód niestety traci sporo olejków eterycznych. Olejki te mają znaczenie między innymi w leczeniu górnych dróg oddechowych. Stąd dawniej pszczelarze pomagali sobie np. podczas kataru żując kawałki plastra pszczelego wraz z miodem, w końcu wypluwając przeżuty wosk.

Miód w plastrze przez pewien czas pozostaje płynny, jednak później krystalizuje się – czas krystalizacji zależy od gatunku miodu.

Jedzenie miodu w postaci fragmentów plastrów zapewnia szersze doznania smakowe, jest więc również polecane dla smakoszy i łakomczuchów.

Od pewnego czasu miód w plastrze zwany również miodem sekcyjnym pojawił się na rynku zdrowej żywności. Ponieważ miód po skrystalizowaniu nie nadaje się już do odwirowania, najczęściej przygotowuje się go na zamówienie.

W naszej ofercie miód sekcyjny pojawi się na przełomie maja i czerwca 2019 roku.